Hulpverlening bij en voorlichting over ongeplande, onverwachte of ongewenste zwangerschap en na miskraam of abortus.

Wat bij een afwijkende prenatale diagnose?

Een gewenste zwangerschap is een vreugdevolle ervaring.

“We verwachten een  kind en kijken er naar uit.”

De zwangerschap wordt goed opgevolgd en veel prenatale tests worden standaard aangeboden. Meestal is het resultaat bemoedigend, maar soms wordt een afwijking, handicap of ziekte gedetecteerd.

Wat nu?

Ouders worden, of ze willen of niet, voor een keuze geplaatst: houden ze het kind of gaan ze voor abortus?

Het is een moeilijke beslissing die gaat over leven en dood van een (meestal) gewenst kind. Welke keuze de ouders ook maken, ze dragen er de gevolgen van mee voor de rest van hun leven. Wie kiest voor een abortus krijgt te maken met rouw en verlies, verdriet en twijfels. Voor wie kiest voor het kind, kan het leven grondig dooreen geschud worden en kan er ook veel pijn en verdriet zijn.

Wat de ouders ook beslissen, ze krijgen te maken met een grote mate van verantwoordelijkheid, moeten de gevolgen ondergaan en worden gedwongen om een nieuw evenwicht te zoeken.

Het is heel belangrijk dat deze ouders tijd krijgen om zich goed te informeren, om na te denken, om klaar te zien in hun gevoelens en om zich niet te laten overheersen door angst en onzekerheid. Het is belangrijk dat ze goed ondersteund worden en mensen naast zich hebben die hen met raad en daad bijstaan. Daarnaast kan het ook helpen om contact te hebben met “lotgenoten”: gezinnen met een kind met eenzelfde handicap of ziekte, zodat ze een realistisch idee krijgen van wat hen mogelijk te wachten staat. Ouders moeten de weg naar gepaste hulpverlening vinden en, indien zij kiezen voor abortus, ondersteund en geholpen worden om dit verlies te verwerken.

© 2004-2024 Jongeren • Info • Life