Hulpverlening bij en voorlichting over ongeplande, onverwachte of ongewenste zwangerschap en na miskraam of abortus.

Ik ben zwanger, maar ben minderjarig/ zit nog op school.

Wanneer je als tiener nog op school zit en een kind verwacht, is dit geen gemakkelijke situatie. Je bent financieel nog afhankelijk van anderen, voelt je misschien nog te jong en wilt je diploma halen. Met hulp van je omgeving is er echter veel mogelijk. Zelf moet je het wel willen toelaten dat anderen je helpen.

 

Jonger dan 18 jaar?

Als je nog naar school gaat, dan heb je recht op 10 weken moederschapsrust. Deze gaan in vanaf 1 week voor de uitgerekende bevallingsdatum. Daarnaast heb je tijdens je moederschapsrust recht op Tijdelijk Onderwijs Aan Huis (TOAH). Een leerkracht komt dan wekelijks enkele uren aan huis om je bij te werken in de gemiste leerstof. Het kan ook zijn dat je alternatieve taken meekrijgt van de school. Zo geraak je niet te ver achterop en heb je kans om te slagen voor je jaar. Let wel op, als je een technische of beroepsrichting volgt dan kan het zijn dat bijvoorbeeld een bepaalde stage wordt uitgesteld. Wanneer je ervoor kiest om zelf (mee) in te staan voor de opvoeding, dan vraag je best een gesprek aan op school. Spreek een leerkracht aan waarmee het klikt en die je kan vertrouwen. Je kan ook rechtstreeks contact opnemen met een (zorg)coördinator, vertrouwensleerkracht of iemand van het CLB. Samen kan je dan bespreken wat de mogelijkheden zijn en hoe zij jou kunnen helpen.

18 jaar of ouder?

Als je 18 jaar of ouder bent, dan ben je niet meer verplicht om naar school te gaan. Het is echter aan te raden om toch nog jouw diploma te proberen behalen omdat dit jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroot. Bespreek jouw studietraject met een begeleider van je school.

 

Lees hier wie jou kan helpen.

Praten? hulp nodig?

 Chat @ ongeplandzwanger.be      hulp@ongeplandzwanger.be

Als je denkt dat je ongewenst of ongepland zwanger bent, dan zijn onze medewerkers bereikbaar voor jou van maandag tot en met zaterdag van 9u tot 21u op de chat van Ongeplandzwanger.be.

Per e-mail zijn we altijd bereikbaar. Je krijgt antwoord op je e-mail binnen 24u.

© 2004-2024 Jongeren • Info • Life