Mieke is vrijwilligster bij de telefonische hulplijn.
Mieke is al vier jaar vrijwilligster bij de telefonische wachtdienst van Jongeren Info Life. “Ik voel me solidair met die radeloze zwangere tienermeisjes, omdat ik zelf voor mijn leven heb moeten vechten”, verklaart ze haar engagement. "Ongewenst zwanger zijn is niet eenvoudig", stelt ze. Volgens Mieke heeft haar levenservaring een drempelverlagend effect. “Die meisjes voelen aan dat ook ik heb moeten vechten om mijn hoofd boven water te houden, dat ik weet waarover ik spreek. Ze zien het niet meer zitten omdat de druk op hen te zwaar is. Ze hebben het niet alleen moeilijk met hun onverwachte zwangerschap, maar ook met het schaamtegevoel tegenover hun ouders en hun omgeving en de angst voor de gevolgen. Daarnaast moeten ze ook plotseling afscheid moeten nemen van hun tienerjaren. De meeste jonge meisjes kiezen voor een abortus door onwetendheid of onder druk. Veel vragen zijn informatief. Ik stel vast dat meisjes geen vruchtbaarheidsbewustzijn meer hebben. Ze nemen de pil en denken: ik ben veilig. Maar zo werkt het niet. Als de pil niet werkt, denkt men vaak aan een abortus. Dat is een ingebakken reflex. Dat komt ook omdat ouders geen grenzen meer durven te stellen. Meisjes krijgen de pil op hun veertiende en leren zo hun verantwoordelijkheid niet te nemen. Als ze nooit op grenzen stuiten, is abortus de makkelijkste weg.”
“In de praktijk hebben meisjes weinig keuzevrijheid. Abortus is goedkoop en snel, terwijl een kind de ouders met zware kosten opzadelt op lange termijn. Ik heb alle begrip voor de meisjes en ouders die voor een abortus kiezen, maar vind het wel belangrijk dat ze weten wat het is. Het is niet zomaar wat weefsel, maar een kind dat wordt weggenomen, wat ook fysieke en psychische gevolgen heeft. Ik laat ze daarover nadenken. Een verschil met volwassen vrouwen is dat tienermeisjes gemakkelijker meegaan in het gesprek en heel goed luisteren. De meeste voldoening krijg ik als een meisje dat in paniek belde, aan het einde van het gesprek rustig is en kan herademen. Desgewenst geef ik mijn privénummer als ze later nog contact wil hebben. Niemand mag zich afgewezen voelen. De meisjes respecteren en bemoedigen is essentieel, ook als het misloopt. Ik voel veel onmacht en angst voor relatievorming. Jongeren hebben niet geleerd te praten over seks in de groei naar een duurzame relatie. In de keuze om een kind al dan niet te houden, is de draagkracht van de relatie van groot belang. Vaak krijgt de jongen de schuld, maar dat is niet terecht. Ook niet alle jongens laten het zwangere meisje in de steek. Ik krijg soms jongens en ook vaders aan de lijn die hun verantwoordelijkheid willen opnemen. Sommigen worstelen met een rouwproces omdat het meisje voor een abortus koos zonder hun mening te vragen.”
In haar gesprekken probeert Mieke de ‘tunnelvisie’ rond abortus open te trekken. “Daarmee bedoel ik het idee dat met abortus het probleem van de baan is. Dat beeld klopt niet, want de onderliggende problemen – school, ouders, relatie – blijven. Het nieuwe leven wordt daarvoor opgeofferd. Ik zie dat wanneer meisjes kiezen voor het kind, ze die pijnpunten willen oplossen omdat ze voor het kind het beste willen. Ze stappen dan zelf in die stroom van het leven. Als je in de stroom staat, biedt het leven zelf oplossingen. Er gebeuren dingen die niet te voorzien waren. Het leven zelf opent nieuwe mogelijkheden, maar andere dan je zou denken. Dat betekent niet dat ik het beeld van tienermoeders wil idealiseren. Onlangs kreeg ik een meisje van zeventien jaar aan de lijn met de noodkreet ‘ik hou niet meer van mijn kind!’ Ze was oververmoeid en uitgeput. Tienermoeders hebben nood aan steun, aan een netwerk van hulpverlening dat hen kansen biedt. Daar wil ik met onze hulplijn graag toe bijdragen.”
Als je denkt dat je ongewenst of ongepland zwanger bent, dan zijn onze medewerkers bereikbaar voor jou van maandag tot en met zaterdag van 9u tot 21u op de chat van Ongeplandzwanger.be.
Per e-mail zijn we altijd bereikbaar. Je krijgt antwoord op je e-mail binnen 24u.