Hulpverlening bij en voorlichting over ongeplande, onverwachte of ongewenste zwangerschap en na miskraam of abortus.

Ik ben zwanger, maar de relatie met de vader is gedaan.

Dit maakt de situatie wat ingewikkelder. In jouw hoofd had je misschien al een ideaalbeeld waarbij je zwanger werd in een relatie met 'de man van je leven’. Je wilt dat jouw kind een vader heeft, of misschien kies je er nu wel bewust voor om jouw kind alleen op te voeden. Hoe is de relatie met de vader geëindigd? Zijn jullie in ruzie uit elkaar gegaan? Of eerder vriendschappelijk? Heeft één van jullie de ander gekwetst of bedrogen? Is er iemand nieuw in jouw leven? Of in het leven van jouw partner?

Probeer er met anderen over te praten, dit helpt om je gedachten en vooral je gevoelens beter te begrijpen. Licht, indien dit mogelijk is, jouw partner ook in. Tenslotte is het ook zijn kind. Misschien vind je het moeilijk om met je partner over de zwangerschap in gesprek te gaan of ben je bang voor zijn reactie. Het kan helpen om met een onafhankelijke deskundige van JIL te praten.

 

Moet ik mijn kind laten erkennen door de vader?

Indien de vader zijn kind wil erkennen, dan heeft hij hiervoor de toestemming van de moeder nodig. Wanneer de moeder geen toestemming geeft, dan kan de vader via een gerechtelijke procedure wel nog het wettelijk vaderschap bekomen. Een aanvraag tot erkenning kan, ook al is de biologische afstamming bewezen, ook afgewezen worden door de rechtbank. Lees hier meer over de rechten en plichten van de biologische vader.

Praten? hulp nodig?

 Chat @ ongeplandzwanger.be      hulp@ongeplandzwanger.be

Als je denkt dat je ongewenst of ongepland zwanger bent, dan zijn onze medewerkers bereikbaar voor jou van maandag tot en met zaterdag van 9u tot 21u op de chat van Ongeplandzwanger.be.

Per e-mail zijn we altijd bereikbaar. Je krijgt antwoord op je e-mail binnen 24u.

© 2004-2024 Jongeren • Info • Life