Hulpverlening bij en voorlichting over ongeplande, onverwachte of ongewenste zwangerschap en na miskraam of abortus.

Ik ben zwanger, maar durf het tegen niemand te zeggen.

De ontdekking dat je zwanger bent, kan je overweldigen. Allerlei vragen stormen op je af en je kan onzeker en gespannen zijn en je schamen. Dat kan ertoe leiden dat al die vragen rond blijven tollen in je hoofd en je het niet meer overziet. In dat geval is het goed om contact te zoeken met iemand die je vertrouwt of met een professionele hulpverlener. Het helpt vaak al wanneer je weer overzicht hebt en je ontdekt dat je ook niet alles tegelijkertijd hoeft te regelen. Probeer met mensen te praten over je situatie, samen kom je een heel stuk verder.

Hoe vertel ik het mijn (ex-)partner?
Hoe vertel ik het mijn ouders?
  • Wacht niet te lang om jouw (ex-)partner of ouders in te lichten, hoe langer je wacht, hoe moeilijker dit wordt.
  • Geef op voorhand aan dat je iets belangrijks wilt bespreken en zorg ervoor dat je je ergens bevindt waar je niet gestoord wordt.
  • Soms is het gemakkelijker als er een vriendin, familielid of externe hulpverlener aanwezig is bij het gesprek. De emoties laaien vaak minder hoog op als er een ‘vreemde’ mee aanwezig is en opmerkingen waar men achteraf spijt van heeft, worden minder snel gezegd.
  • Geef je (ex-)partner en ouders eerst de kans om hun emoties te uiten. Daarna kun je samen op zoek gaan naar oplossingen voor praktische zaken.

Je bent zwanger, en of je nu een abortus laat doen of het kind houdt, de zwangerschap maakt deel uit van je geschiedenis, van je leven. Deze ervaring kan je niet uitwissen, ook niet met een abortus. De kans is groot dat je (ex-)partner en je ouders misschien als eerste reactie verbaasd of zelfs verontwaardigd reageren. Ze zullen misschien even moeten wennen aan het idee, maar we zien dat veel (ex-)partners en ouders hun vriendin/ kind daarna wel steunen en meehelpen met de opvoeding. Helaas zijn er soms ook situaties waarin dit niet het geval is en de (ex-)vriend of de ouders het meisje niet steunen.

 

Onze hulpverleners willen jou ondersteunen. Bel 03 2250802 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Praten? hulp nodig?

 BEL 03 225 08 02     hulp@ongeplandzwanger.be

Als je denkt dat je ongewenst of ongepland zwanger bent dan kan je tijdens de week van 's morgens 9:00 uur tot 's avonds 21:00 uur en op zaterdag van 9:00 uur tot 12:00 uur een van onze medewerkers telefonisch of per e-mail bereiken.

© 2004-2019 Jongeren • Info • Life