Hulpverlening bij en voorlichting over ongeplande, onverwachte of ongewenste zwangerschap en na miskraam of abortus.

Doelstellingen

JIL–vzw geeft op professionele wijze Relationele en Seksuele Vorming aan jongeren met voldoende ruimte voor discussie. De focus ligt op seksuele verantwoordelijkheid, duurzame relaties, weerbaarheid en kennis van de eigen vruchtbaarheid. De verscheidene workshops ‘relationele en seksuele voorlichting' van JIL vzw dragen bij tot de bewustwording en daarmee tot de preventie van ongeplande tienerzwangerschappen en soa's.

Kiezen vraagt kennis, en voor veel jongeren wordt de school als een belangrijk bron van informatie over seksualiteit en relaties gezien. Correcte en volledige informatie geeft jongeren (en volwassenen) een beter inzicht in hun persoon en verlangens en helpt hen om daar positief mee om te gaan. Zo leren ze verantwoordelijkheid opnemen in hun eigen leven en in hun relaties met anderen. Een voorlichtingsles van JIL maakt jongeren bewuster van hun eigen grenzen en verlangens.

 

‘Hoe is me dit kunnen overkomen?’
‘Met wie kan ik hierover praten?’
‘Wat als ik zwanger ben?’ 
 

Deze vragen krijgen we regelmatig in de hulpverlening en geven aan waarom het belangrijk is om met jongeren in gesprek te gaan. Tijdens de workshops leren ze meer over de situaties waarin een onverwachte zwangerschap kan ontstaan en hoe ze hiermee kunnen omgaan. Een ongeplande zwangerschap dwingt het meisje, en eventueel haar omgeving, tot een moeilijke beslissing met al haar gevolgen.

Daarom is het belangrijk om op voorhand al eens na te denken over wat je wel en niet wil, ook als het om seks gaat. Denk na waar jouw eigen grenzen liggen en over wat jij belangrijk vindt.

Naast preventie biedt Jongeren Info Life ook hulp aan leerlingen die ongepland zwanger zijn. Ook scholen, leerkrachten, ouders en aanstaande vaders kunnen hierop een beroep doen.

Meer informatie over de Vakoverschrijdende eindtermen en ontwikkelingsdoelen?

© 2004-2024 Jongeren • Info • Life